Skip to main content
Blog

5 vrouwen met onmisbare impact op conflicthantering

ga terug naar het overzicht

Het is 8 maart 2021, internationale vrouwendag. Vrouwen over heel de wereld verrichten iedere dag moedig, belangrijk en inspirerend werk. Vandaag is een dag om hier extra bij stil te staan en de aandacht te geven die het verdient. In dit artikel lichten we 5 vrouwen uit die een onmisbare impact hebben gehad op ons vakgebied: conflicthantering. 

1. Moeder Teresa

Als één van de beroemdste, vrouwelijke peace builders ter wereld, kan Moeder Teresa uiteraard niet in deze lijst ontbreken. Op wereldschaal heeft Moeder Teresa als internationale peace builder talloze mensen geïnspireerd en conflicten voorkomen. Moeder Teresa committeerde haar hele bestaan aan het verbeteren van de leefomstandigheden van armen en hulpbehoevenden. In 1979 ontving ze de Nobelprijs voor de Vrede.

2. Marga Schreuder

Marga Schreuder is één van de eerste mediators in Nederland en samen met Ali Hanekroot richtte zij in 1993 het Centrum voor Conflicthantering op. Het CvC werd hiermee het eerste opleidingsinstituut voor mediation en ADR in Nederland. Een ontwikkeling waar conflicthantering in ons land ontzettend veel aan heeft gehad. Nu, ruim 25 jaar later, bouwt het CvC nog steeds voort op het belangrijke werk van Marga Schreuder.

3. Machteld Pel

Machteld Pel heeft mediation naast de rechtspraak in Nederland op de kaart gezet. Haar inspanningen zijn cruciaal geweest om mediation een plek te geven in het juridische werkveld. Machteld is een inspiratie voor velen en heeft met haar werk het level playing field voor juristen, mediators en overige conflictbeslechters verbreed. Ze maakte enorme stappen voor de samenwerking tussen rechtspraak en mediation, en bracht een belangrijke ontwikkeling tot stand voor het effectief en snel afhandelen van conflicten.

4. Hannah Tümpel

Hannah Tümpel heeft meerdere belangrijke posities bekleed op internationaal niveau op het gebied van mediation en ADR. Het CvC waardeert met name de door Hannah opgezette International Mediation Competition van het ICC in Parijs. Hannah was verantwoordelijk voor de organisatie van deze internationale, commerciële mediation wedstrijd. Dit jaarlijkse event heeft nog steeds veel impact op het verspreiden van kennis over mediation en alternatieve conflictbeslechting.

5. Margot van Cleef

Margot van Cleef heeft in 2017 de bemiddelingsraadsheer in Den Haag opgezet. Deze “mediationrechter” richt zich op het snel en definitief afhandelen van een conflict tussen partijen, in plaats van deze voor de rechter te laten komen. Zij bouwt daarbij voort op het werk van Machteld Pel.

We zijn deze inspirerende vrouwen enorm dankbaar voor het belangrijke werk dat zij verricht hebben om mediation en alternatieve conflictbeslechting een plek te geven in de wereld en in Nederland. Wij kijken er naar uit om in de toekomst meer vrouwen bekend te maken met alles wat mediation te bieden heeft. Om zo meer mensen, partijen en/of bedrijven geslaagde oplossingen voor hun conflicten te laten vinden.

Naar boven
XS SM MD LG XL XXL