Skip to main content
Blog

Advocaat en tevens mediator: waarom Ribca van Wijngaarden koos voor mediation

ga terug naar het overzicht

Na zeventien jaar in Amsterdam te wonen en werken, heeft Ribca van Wijngaarden, advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht en letselschade, een belangrijke stap gezet: ze koos ervoor om ook mediator te worden. “In mijn werk als advocaat kwam ik erachter dat er vaak méér nodig is dan financiële genoegdoening of een juridische strijd. Mensen willen herstel, sociaal, emotioneel en geestelijk.” 

Meer dan alleen een juridische uitkomst 

Als advocaat in de letselschadepraktijk zag Ribca dat veel slachtoffers vastlopen. Een financiële vergoeding kan veel goedmaken, maar het is geen oplossing voor alles. “Mensen willen verder, maar dat lukt niet zolang de emoties blijven zitten. Je ziet boosheid, verdriet, onmacht, en daar kan mediation juist het verschil maken. Door ruimte te geven aan die emoties, help je partijen om weer vooruit te kijken.” 

Ook in arbeidsrecht, zeker na de coronaperiode, zag Ribca de impact van conflicten tussen werkgevers en werknemers. “Er is vaak zoveel pijn en frustratie. Soms wil iemand terug naar de werkvloer, soms is afscheid nemen de beste optie. Mediation biedt de kans om dat in goede harmonie te doen, zodat beide partijen verder kunnen.” 

Waarom Curaçao? 

Ribca koos voor de versnelde mediationopleiding op Curaçao, een intensieve opleiding waarbij tien dagen lang diep in de praktijk en theorie wordt gedoken. “Ik ben iemand die liever in één keer doorpakt. Het compacte programma past beter bij mij dan een opleiding verspreid over maanden. Bovendien was het prettig om volledig uit mijn dagelijkse routine te zijn en er écht volledig voor te gaan.” 

Ondanks de intensieve dagen, waarin veel geoefend en geëvalueerd werd, had Ribca ook tijd voor ontspanning. “We lunchten samen en hadden mooie gesprekken. En ja, de temperatuur en de omgeving helpen ook. De mix van Nederlandse en Caribische deelnemers gaf een extra dimensie, je leert zoveel van elkaars perspectieven.” 

Een andere rol aannemen 

Tijdens de opleiding leerde Ribca vooral om haar rol als advocaat los te laten. “Als advocaat wil je oplossingen aandragen en adviseren, maar als mediator moet je op je handen zitten. Het is aan de partijen om met een oplossing te komen. Die autonomie is zó belangrijk, omdat de uitkomst dan echt van hen is.” 

Daarnaast ontdekte Ribca hoe waardevol het is om te verbinden met beide partijen. “In mediation draait het om gelijkwaardigheid en het creëren van ruimte voor de ander. Dat vraagt meer soft skills dan je in de advocatuur vaak gebruikt, en dat was voor mij een verrijking.” 

Van leren naar doen 

Na Curaçao ging Ribca door. Ze deed de MFN-toets, haalde haar live-assessment in één keer en startte actief met oefenen. “Blijven oefenen is essentieel. Je kunt de vaardigheden pas echt ontwikkelen door het veel te doen.” Inmiddels past ze haar mediationvaardigheden dagelijks toe, niet alleen in haar juridische praktijk, maar ook als vertrouwenspersoon en docent.

Een advies aan anderen

Voor wie twijfelt om de mediationopleiding te volgen, heeft Ribca een duidelijke boodschap:” Twijfel niet en ga ervoor!” Zelf ben ik iemand die denkt: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” De opleiding is echt een verrijking. Het proces helpt je om niet alleen cognitief, maar ook gevoelsmatig sterker te worden. Je oefent samen met anderen, wat je niet alleen zelf sterker maakt, maar waarmee je ook anderen kunt helpen, zowel privé als professioneel. 

 

Early bird korting van €300 tot twee maanden voor de start van de opleiding.

Word in slechts 10 dagen een erkend MfN-mediator op Curaçao!

Naar boven
XS SM MD LG XL XXL