Skip to main content
Blog

Alle ogen gericht op Mediation in Suriname

ga terug naar het overzicht

In Suriname wordt bij (dreigende) conflicten niet snel aan mediation gedacht. Nog maar weinig mensen zijn zich bewust van de voordelen die mediation kan bieden ten opzichte van de gang naar de rechter. Mediation staat in Suriname nog in de kinderschoenen en voor zover bekend is er ook nog nooit via de rechtbank een zaak doorverwezen naar mediation. De Mediationgroep Suriname (MGS) wil hier verandering in brengen. Als pioneer timmeren zij in Suriname al een tijdje aan de weg om mediation onder de aandacht te brengen en te laten zien wanneer dit een goed alternatief kan zijn om conflicten op te lossen.

Toen het Centrum voor Conflicthantering afgelopen zomer op Curaçao was, kwam Judith van der Gugten, lid van de MGS, er speciaal vanuit Suriname voor over, om opnieuw een mediationopleiding te volgen.

Mediationgroep Suriname , het Centrum voor Conflicthantering en de Vrije Universiteit zijn mede dankzij een subsidie van het Nuffic, een project gestart om de missie van Mediationgroep Suriname te ondersteunen. Eind februari onze CvC trainers Lenka Hora Adema en Frederique van Zomeren af naar Suriname om daar mediators op te leiden en verwijstrainingen te geven.

De deelnemers zijn afkomstig uit verschillende sectoren van de samenleving en ons gezamenlijk doel is om mediation zo breed mogelijk bekendheid te geven. Het project bestaat behalve uit het aanbieden van de mediationopleiding, ook uit het samen met de Mediation Groep Suriname onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor het opzetten van een register voor mediators en hoe de kwaliteit van reeds opgeleide mediators kan worden bewaakt. Daarnaast besteden we aandacht aan hoe onder andere HR managers en de rechterlijke macht kan doorverwijzen naar mediation. Het project staat in ieder geval al volop in de aandacht. In een landelijk Surinaams dagblad verscheen een uitgebreid artikel over mediation en het project.

In juni en juli gaan Lenka en Frederique weer naar Suriname, samen met Marise van Amersfoort, mediator en medewerker bij de Vrije Universiteit. We houden jullie op de hoogte!

Naar boven
XS SM MD LG XL XXL