Skip to main content
Blog

Beleidsadviseur Marie-Cécile: “Deze vaardigheden zijn tot op de dag van vandaag zeer waardevol”

ga terug naar het overzicht

Marie-Cécile, al meer dan 15 jaar beleidsadviseur , volgde in 2019 de Leergang Effectieve Conflicthantering, Onderhandelen en Mediation van het CvC en de VU Law Academy. In een gemêleerd gezelschap van ongeveer 12 andere professionals, waaronder advocaten, juristen en ambtenaren, startte zij met de opleiding. In dit interview vertelt Marie-Cécile hoe zij de opleiding heeft ervaren.

Waarom besloot je de leergang te volgen?

“Hoewel ik mij als beleidsadviseur niet iedere dag in onderhandelingssituaties bevindt, loop ik wel eens tegen complexe situaties met collega’s of klanten aan. Dan is het handig om te weten hoe hier slim mee om te gaan. Deze leergang bood mij exact wat ik zocht, een gedegen basis om op terug te vallen tijdens conflictsituaties en om meer kennis op te doen van verschillende gespreks- en onderhandelingstechnieken.”

Wat is het meest waardevolle wat je hebt geleerd?

“Ontdekken wat het belang van de andere partij(en) is, wat schuilgaat achter de vraag of het conflict. Vaak is dit namelijk iets heel anders dan je in gedachten hebt. In de leergang heb ik verschillende tools en technieken aangeleerd om dit te achterhalen. Deze vaardigheden zijn tot op de dag van vandaag zeer waardevol.”

Hoe werd je in deze technieken getraind?

“De inhoud en leerwijze van de opleiding was door de combinatie van theorie en praktijk  ontzettend leuk. De trainers verduidelijkten de theorie met voorbeelden en gaven ons praktijkopdrachten om mee te oefenen. Het is indrukwekkend dat je in acht opleidingsdagen zoveel nuttige kennis kunt opdoen.”

En pas je de geleerde technieken nu nog toe in jouw dagelijkse praktijk?

“Zeker. In mijn contact met een klant of collega’s, pas ik dit toe. Het belangrijkste is dat ik mij van te voren goed voorbereid en nadenk over de belangen van de andere partij(en). Waarom wil hij of zij dit? Ook probeer ik hun gedrag te begrijpen, om zo de achterliggende belangen inzichtelijk te krijgen. In de leergang is het BAZO-principe (Beste Alternatief Zonder Onderhandelen) geïntroduceerd, waarmee ik voorafgaand aan een gesprek kan  bepalen waar mijn grens ligt. Dit helpt om uiteindelijk sneller en effectiever te schakelen.”

Wat heeft je het meest verrast tijdens de opleiding?

“Toen we met de onderhandelingstechnieken aan de slag gingen, merkte ik dat ik steeds voor de technieken koos die binnen mijn comfortzone lagen. Bij het uitproberen van de alternatieve technieken werd mij gelijk zichtbaar dat ik hele andere uitkomsten kan behalen. Uitkomsten die voor mij, als ik steeds voor dezelfde techniek had gekozen, niet in het verschiet hadden gelegen. Ik was dus blij verrast om in te zien dat het bewust kiezen en implementeren van een techniek daadwerkelijk mijn palet aan mogelijkheden verbreed.”

Waarom zou je deze opleiding aanraden aan (juridisch) professionals?

“Voor juridisch professionals lijkt dit mij de uitgelezen opleiding om op hoofdlijnen meer te weten te komen over alternatieve geschilbeslechting. Je ziet in de maatschappij een trend dat de rechtbank niet altijd meer de eerste route is waarvoor wordt gekozen. En dat er meer aandacht voor is om conflicten in een eerder stadium op te lossen. Deze leergang laat je proeven van de verschillende conflicthanteringsmethoden en vergroot hoe dan ook je professionele vaardigheden.”


Wilt u aan de slag met effectieve conflicthantering?

Bent u benieuwd naar deze opleiding en wilt u meer leren over Effectieve Conflicthantering, onderhandelen en mediation? Bekijk hier alle informatie over de Leergang Effectieve Conflicthantering, Onderhandelen en Mediation op de website van VU Law Academy.


 

Naar boven
XS SM MD LG XL XXL