Skip to main content
Blog

Kleine bijdrage aan vrede in Congo….

ga terug naar het overzicht

5 maart 2020 Blog door Linda Reijerkerk

Vorige week was ik in Congo, voor het geven van een training Mediationvaardigheden, samen met Marise van Amersfoort van de Vrije Universiteit-CIS. Het was niet de eerste keer dat wij er waren: al in 2017 hebben wij leden van een NGO die oorlogsslachtoffers bijstaan, getraind in mediationvaardigheden. De VU gaf daarnaast een training in socio-therapie, een soort van trauma-verwerking. Wat is er aan de hand?

In het gebied rondom Lake Kivu in Oost-Congo is het al decennia onrustig. Milities uit andere landen verschuilen zich in de jungle in het gebied en maken dit onveilig. Strijd om land, water en andere ‘natural resources’ komen regelmatig voor en de wreedheden die zich voordoen zijn ongekend. Een belangrijk onderdeel van het project is daarom gericht op traumaverwerking.

Maar zoals iedereen herkent: als je niet lekker in je vel zit of stijf staat van de stress, gaat de communicatie met anderen onbewust vaak ook niet soepel. Conflicten en veenbrandjes liggen snel op de loer. Door het toepassen van mediationvaardigheden kunnen de hulpverleners deze effectief in de kiem smoren.

Onze cursisten zijn dan ook zeer gemotiveerd om de vaardigheden nog beter onder de knie te krijgen. Sterker nog: degenen die in 2017 al hebben deelgenomen, hebben zelfs hun kladblokjes en mapjes keurig in hoesjes nog mee. De meer ervaren cursisten helpen de nieuwelingen, dat is mooi om te zien. En tegelijkertijd zien we dat er ook het nodige aan kennis en kunde is weggezakt. Dus toch nuttig dat ook zij weer mee kunnen doen in een soort van refresher-course.

Dankbaar en fantastisch dat we een hele kleine bijdrage kunnen leveren aan een stukje vrede nemen we na 10 dagen afscheid! Moe maar vol met positieve indrukken stappen we in het Corona-vrije (?) vliegtuig!

Naar boven
XS SM MD LG XL XXL