Skip to main content
Blog

Oplossingsgericht Coachen: de kracht van blind coachen

ga terug naar het overzicht

Hoe kunt u als oplossingsgericht coach een coachee zélf tot waardevolle inzichten laten komen? In de leergang oplossingsgericht coachen krijgt u alle instrumenten en methodieken aangereikt om dit te bewerkstelligen. In deze blog vertelt Vincent Aelbers, één van de trainers van de opleiding, meer over de kracht van blind coachen.

In Solution Focused Coaching, of oplossingsgericht coachen zoals we het in Nederland noemen, is het voor de coach belangrijk om vertrouwen te hebben in het oplossingsgerichte vermogen van de coachee. We vragen de coachee een stip aan de horizon te kiezen voor zijn of haar gewenste resultaat en gezamenlijk wordt onderzocht hoe de coachee dit kan bereiken.

In de Leergang Oplossingsgericht Coachen van het CvC, willen wij dat de cursisten competente Solution Focused coaches worden. Maar ook dat er ruime aandacht is voor wat het van hen vraagt om zich onbelemmerd aan te sluiten bij hun coachee.

Een van de vragen die in de opleiding aan de orde komt is hoeveel informatie de coach nodig heeft om de coachee te begeleiden in zijn of haar proces. Deze vraag komt voort uit de natuurlijke behoefte van coaches om hun coachee te willen helpen met de zaken waar zij tegenaan lopen.

Dit zorgt er geregeld voor dat de coach alle beschikbare informatie verzamelt over deze zaken, om de coachee zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Wanneer ik weer terugdenk aan de coachee en zijn of haar stip aan de horizon, komt de volgende vraag op: hoeveel informatie moet de coachee delen om zicht te krijgen op zijn of haar proces? Deze vraag is met name gericht op de coach en de mate van informatie die de coach nodig heeft om het proces van de coachee te volgen of ‘regie’ te hebben op het coachproces.

Om de coaches in opleiding bewust te maken van welke behoefte bij de coachees speelt, leren wij hen de methodiek ‘blind-schaalwandelen’. Een techniek waarin de coach wel vragen stelt, maar de coachee alle antwoorden voor zichzelf houdt.

Steeds is het verrassend voor de coach in opleiding dat de coachee stappen heeft gemaakt zonder iets met de coach te hebben gedeeld. Zij ondervinden hoe krachtig instrumenten als blind-schaalwandelen zijn, maar ook dat ze veel vertrouwen in het oplossingsgerichte vermogen van de coachee mogen hebben. Dit vertrouwen in de ander is misschien wel het krachtigste instrument van een oplossingsgerichte coach.

– Einde blog


Interesse in de leergang oplossingsgericht coachen?

Bent u geïnteresseerd in de Leergang Oplossingsgericht Coachen? Of wilt u meer informatie krijgen over de insteek? Klik hieronder op de link naar de opleidingspagina:

LEERGANG OPLOSSINGSGERICHT COACHEN

 

Naar boven
XS SM MD LG XL XXL