Skip to main content
Blog

Systemisch waarnemen bij Mediation

ga terug naar het overzicht

Tijdens de training Systemisch Werken gaan we gedurende twee dagen intensief met dit gedachtegoed aan het werk. Naast het behandelen van theorie over systemisch werken, gaan we aan de slag met oefeningen, gespreksvaardigheden en opstellingen. Voor een deel bent u als deelnemer zelf ‘werkmateriaal’. We werken met name met situaties uit uw eigen praktijk. Maar wat is Systemisch Werken nu precies?

In het systemische gedachtegoed staat centraal, dat ieder individu ook deel uitmaakt van grotere gehelen (systemen) en dat dit verregaande invloed op hem heeft. Een systeem is onderhevig aan bepaalde dynamieken en altijd gericht op overleving en balans.

Op de eerste plaats is ieder mens onlosmakelijk verbonden met zijn oorspronkelijk familiesysteem. Daarnaast maakt de mens gedurende zijn leven deel uit van verschillende andere systemen, bijv. binnen zijn studie of in het werk. Met dat verschil dat het hier niet onlosmakelijk is.

Als je lid bent van een systeem, ben je onderdeel van haar dynamiek en mogelijke verstoringen daarin – of je nu wilt of niet. Meestal zijn deze dynamieken voor degene die deel uitmaakt van het systeem niet zichtbaar en ook ongrijpbaar. Daar is in eerste instantie een blik van buiten voor nodig. Een blik die vooral kijkt naar wat er op de achtergrond meeloopt.

Als mediator kan je ervan uitgaan dat iedere persoon die bij je aan tafel zit met zijn of haar eigen verhaal, geschiedenis en context komt. En dat geldt voor jezelf als mediator natuurlijk ook. Niet zelden verklaren de context en de geschiedenis veel van zijn of haar vraag/probleem. Systemisch waarnemen en denken verandert je blik op de situatie op diepgaande wijze, geeft je nieuwe belangrijke informatie en kan leiden tot een andere aanpak en manier van analyseren.


Interesse in de training systemisch werken?

Bent u geïnteresseerd in de training Systemisch Werken? Of wilt u meer informatie krijgen over de insteek? Klik hieronder op de link naar de opleidingspagina:


 

Naar boven
XS SM MD LG XL XXL