Van IT naar Mediation: Monique Hulsker over haar reis naar mediation

Monique Hulsker heeft een lange loopbaan achter de rug in de IT-wereld. “Ik ben vorig jaar zestig geworden en als ik mijn hele carrière zou moeten beschrijven, hebben we aan een uurtje niet genoeg,” lacht ze. Haar loopbaan begon bij Schoevers, waar ze de opleiding tot Europees Secretaresse volgde. Na enkele jaren als secretaresse gewerkt te hebben, maakte ze bij IBM de overstap naar IT en kwam terecht op de interne servicedesk. “Van daaruit heb ik verschillende rollen gehad, allemaal gerelateerd aan IT-servicedesk management en outsourcing.” Uiteindelijk belandde ze bij Nationale Nederlanden, waar ze nu manager is van de interne IT-servicedesk met een team van vijftig medewerkers.
De overstap naar mediation
Hoewel Monique volledig in de IT-wereld thuis is, ontstond de interesse voor mediation door een collega-manager. “Tijdens een autorit naar een vergadering vertelde hij dat hij een mediation-opleiding had gevolgd. Dat zette me aan het denken, want ik merkte dat hij op een andere manier naar situaties keek en reageerde. Dat vond ik fascinerend en ik dacht: dat wil ik ook kunnen.”
Toch bleef de twijfel nog een tijd hangen. “Kan ik dit wel? Past dit bij mij? Uiteindelijk besefte ik dat ik altijd jonge medewerkers in mijn team aanmoedig om te blijven leren en zichzelf te ontwikkelen. Dan moet ik zelf ook het goede voorbeeld geven.” Daarnaast speelde een toekomstperspectief mee: “Ik word zestig, hoelang blijf ik dit werk doen? Misschien wil ik later minder werken of zelfs met pensioen. Wat kan ik dan nog doen? Mediation leek me een mooie aanvulling.”
Twijfels over het niveau en de praktijkervaring
De stap naar de opleiding was niet zonder drempels. “Op de website stond HBO+ niveau en ik dacht: ik heb geen universitaire studie afgerond. Gaat dit me lukken? Daarnaast leek het alsof veel deelnemers een juridische achtergrond hadden.” Toch bleken deze zorgen ongegrond. “De opleiding is zo opgebouwd dat het vooral gaat om oefenen en doen. Het was veel minder theoretisch zwaar dan ik had verwacht.”
De structuur van de opleiding vond Monique uitstekend. “Je merkt dat de trainers ervaring hebben en de opbouw goed doordacht is. Elk blok sluit logisch op het vorige aan en het groepsgevoel dat ontstond, had ik niet verwacht. Aan het einde van de opleiding had ik echt het gevoel dat we samen iets bijzonders hadden meegemaakt.”
Oefenen, oefenen en nog eens oefenen
Eén van de grootste uitdagingen vond Monique het oefenen van mediationtechnieken. “Iedereen luistert graag naar de verhalen en theorie, maar zelf aan de slag gaan en dan ook nog gefilmd worden… dat vond ik pittig. Ik heb de eerste opname zelfs nooit helemaal teruggekeken! Maar de trainers weten precies hoe ze hiermee om moeten gaan. In het tweede blok moesten we wél een opname terugkijken en analyseren. Dan merk je dat je ervan leert en het werkt.”
Tijdens de opleiding leerde ze technieken die ze nu dagelijks gebruikt. “Ik ben me veel bewuster van belangen achter standpunten. In vergaderingen probeer ik niet alleen te luisteren naar wat iemand zegt, maar vooral te achterhalen waarom iemand iets belangrijk vindt. Dat helpt enorm in de communicatie binnen mijn team.”
Van conflictvermijding naar het gesprek aangaan
Monique omschrijft zichzelf als iemand die conflicten liever uit de weg ging. “Ik probeerde altijd te bemiddelen zonder het expliciet te benoemen. Nu durf ik veel eerder een gesprek aan te gaan en spanningen bespreekbaar te maken. Tijdens de opleiding moesten we eens bespreken hoe we naar conflicten keken. Eén van de cursisten zei: ‘Ik hou wel van een conflict.’ Dat was echt een eye-opener. Ik had nooit gedacht dat iemand het gewoon leuk kon vinden om de boel op scherp te zetten.”
Ook in haar privéleven merkt Monique een verandering. “Tijdens etentjes met vrienden of familie vermijd ik bepaalde onderwerpen niet meer. In plaats van meteen van onderwerp te wisselen, vraag ik nu door: ‘Waarom vind je dat?’ Dat leidt tot verrassende gesprekken.”
Toekomstplannen: van interne mediation tot buurtbemiddeling
Hoewel de opleiding is afgerond, is Monique nog zoekende naar hoe ze haar nieuwe vaardigheden wil inzetten. “Misschien dat we binnen NN een intern mediatorennetwerk kunnen opzetten. Daarnaast heb ik interesse in buurtbemiddeling, maar het is een kwestie van tijd vinden. De stok achter de deur van de opleiding is nu weg, dus ik moet zelf de stap zetten.”
Een aanrader voor persoonlijke groei
Voor mensen die twijfelen over de mediation-opleiding heeft Monique een duidelijke boodschap: “Je hoeft niet per se mediator te willen worden. De opleiding is enorm waardevol voor je persoonlijke ontwikkeling en communicatievaardigheden. Dat alleen al maakt het de moeite waard.”
Haar belangrijkste tip voor nieuwe deelnemers? “Plan op tijd je intervisiebijeenkomsten in. Het kost tijd, maar het is het waard. En geniet ervan, want het is een bijzondere ervaring!”