Skip to main content
Blog

Van Rechten naar Mediation: Willeke Verduijn over haar zoektocht naar de juiste balans

ga terug naar het overzicht

Willeke Verduijn begon haar loopbaan met een rechtenstudie. “Vanaf het begin wist ik dat ik de sociale kant op wilde, maar ik kon me nog niet voorstellen hoe dat eruit zou zien,” vertelt ze. Na haar bachelor vervolgde ze haar studie met een specialisatie in Public International Law, met een focus op Human Rights. Vanuit daar rolde ze in het vluchtelingenwerk en werd juridisch hulpverlener voor mensen zonder verblijfsrecht. “Ik onderzocht hoe ik hen alsnog kon helpen, keek naar ontbrekende stukken in hun dossier en analyseerde hoe de IND-gehoren waren verlopen.” Later werd ze belangenbehartiger voor dak- en thuislozen en werkte ze als begeleider in de psychiatrie. Toch bleef ze zoeken naar een inhoudelijke uitdaging die beide werelden, recht en psychologie, kon verenigen. 

De ontdekking van mediation 

“Mediation kwam op mijn pad dankzij mijn zus,” legt Willeke uit. “Zij is psychotherapeut en had een spreker gehoord die mediator en psycholoog was. Ze dacht meteen: dit past bij jou!” Haar interesse was gewekt, maar pas na een gesprek met haar buurman, die een mediation-opleiding had gevolgd bij het Centrum voor Conflicthantering, besloot ze ervoor te gaan. “De combinatie van rechten en psychologie sprak me aan: het is afgebakend en je begeleidt een proces, maar je werkt ook echt met mensen.” 

Een opleiding die verder gaat dan theorie 


Hoewel ze vooraf twijfelde over wat ze kon verwachten, bleek de mediation-opleiding een perfecte mix van theorie en praktijk. “De eerste dag vond ik spannend: met wie zou ik in de groep zitten? Maar een kennismakingsoefening brak meteen het ijs. We moesten beschrijven wat onze eerste indruk van elkaar was. Dat vond ik zó verfrissend!” Dit markeerde het begin van een leerzame en intensieve opleiding, waarin ze een hechte band opbouwde met haar medecursisten. ” Het was fantastisch dat we ook een hele middag op de Nieuwkoopse plassen hebben gevaren met een geweldig diner toe!” 

De opleiding verraste haar vooral door de kracht van taal. “Ik had niet verwacht hoeveel invloed woorden kunnen hebben in een conflictsituatie. De juiste interventie kan een gesprek volledig de andere kant op sturen. Vooral positief herformuleren was een echte eye-opener.” 

Van conflictvermijding naar gespreksbegeleiding 

Een belangrijk inzicht voor Willeke was hoe ze zelf met conflicten omgaat. “Ik dacht altijd dat ik een neutrale houding had, maar tijdens de opleiding merkte ik dat ik soms onbewust sturend was. Ik had een bepaald idee van wat de beste oplossing zou zijn en probeerde daar naartoe te werken.” Dit besef veranderde haar aanpak. “Nu kan ik accepteren dat het ook goed is als partijen niet tot een oplossing komen.” 

Ook in haar persoonlijke leven merkt ze een verschil. “Tijdens een discussie met vrienden over abortus merkte ik hoe snel een gesprek kan verharden. In plaats van mijn standpunt te verdedigen, ging ik vragen stellen: ‘Waarom denk je dat?’ Uiteindelijk bleken we veel dichter bij elkaar te staan dan we dachten.” 

Toepassen in de praktijk 

In haar werk als klachtenfunctionaris en jurist gebruikt Willeke haar mediationvaardigheden dagelijks. “Bij klachten in de zorg voeren we bemiddelingsgesprekken tussen patiënten en zorgverleners. Daarin spelen dezelfde technieken een rol: luisteren, samenvatten, doorvragen en positief herformuleren. Wat me vooral opvalt, is hoe snel je een oordeel vormt als je eerst één kant van het verhaal hoort. Zodra je de andere partij spreekt, sta je ineens op het andere been. Het is goed om je daar bewust van te zijn.” 

Toekomstplannen en advies voor anderen 

Willeke wil haar mediationvaardigheden verder ontwikkelen en haar MfN-registratie behalen. “Samen met een vriendin die ook een mediation-opleiding heeft gevolgd, wil ik als co-mediator starten. Eerst kleinschalig, naast mijn huidige baan, en dan kijken hoe het zich ontwikkelt. Vooral familieconflicten spreken me aan – situaties waarin mensen echt nog samen verder moeten.” 

Voor wie twijfelt over de mediationopleiding heeft ze een duidelijke boodschap: “Denk terug aan waarom je het in eerste instantie wilde doen. Je hoeft geen fulltime mediator te worden om er enorm veel aan te hebben. De vaardigheden die je leert, zijn toepasbaar in élke functie en in je dagelijks leven. En vooral: geniet van de opleiding, want het is een bijzondere ervaring!” 

     

Ook jouw professionele vaardigheden verrijken met mediation?

Schrijf je nu in voor onze mediationopleidingen in Haarlem, Groningen en Vught.

Naar boven
XS SM MD LG XL XXL