Skip to main content
Blog

Enthousiasme over Oplossingsgericht Coachen

ga terug naar het overzicht

Hoe kunt u als oplossingsgericht coach een coachee zélf tot waardevolle inzichten laten komen? In de Leergang Oplossingsgericht Coachen krijgt u alle instrumenten en methodieken aangereikt om dit te bewerkstelligen. In deze blog vertelt Vincent Aelbers, één van de trainers van de opleiding, meer over de kracht van Oplossingsgericht Coachen.

Ik vier binnenkort mijn 30-jarige lustrum als coach. De laatste 10 jaar als Solution Focused coach, zoals ik het zelf liever noem. Gisteren liep ik met mijn coachee in de duinen. Ondanks het zonnetje en de heldere frisse lucht was zijn stemming wat bedrukt. Hij benadrukte mij hoezeer dat wat speelde voor hem al langere tijd een groot probleem was. Over zijn schouder meekijkend kon ik de focus van het probleem zien. Om dit uit te beelden wees ik naar een grote brokkelige steen die naast ons pad lag en vroeg hem of deze steen een representant voor zijn probleem zou kunnen zijn. Mijn coachee keek naar de steen en beaamde dat het een goede gelijkenis had. Na hem hier wat verder over te hebben laten vertellen, vroeg ik hem op te kijken van de steen en 360 graden om zich heen te kijken naar de omgeving waar we stonden. 

Toen we weer oogcontact maakten stelde ik hem een keuze voor, onze focus weer op de steen te richten die representant voor zijn problemen stond of een nieuwe koers te kiezen vanuit zijn observatie van de omgeving. Met een opgeluchte lach wees mijn coachee resoluut onze nieuwe koers aan en begon terwijl we begonnen te lopen te vertellen over de mogelijkheden die bij hem opkwamen. Tijdens de rest van de wandeling heeft hij niet meer gesproken over het langdurige probleem, alleen nog maar over hoe hij zijn eerste stap in een andere koers vorm ging geven en wie hij hierbij ging inschakelen als hulpbronnen.

Telkens weer word ik aangenaam overvallen door de kracht van Solution Focused coachen.

Wil jij ook leren een oplossing gerichte coach te worden. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar voor de leergang die 18 mei 2022 start.

Vriendelijke groet,

Vincent Aelbers

Interesse in de leergang oplossingsgericht coachen?

Bent u geïnteresseerd in de Leergang Oplossingsgericht Coachen? Of wilt u meer informatie krijgen over de insteek? Klik hieronder op de link naar de opleidingspagina:


 

Naar boven
XS SM MD LG XL XXL