Praktijkcase: belangen op de Noordzee
Auteur: Hans Bekkers & Dominique Nelissen
Uit: Doorbreken van Impasses
Hoe mediation een impasse tussen overheid en bedrijfsleven kan vlot trekken en oplossingen ontstaan voor een complex ruimtelijk vraagstuk komen in het artikel ‘Windmolenparken, scheepvaart en andere belangen op de Noordzee’ aan bod. Mediators Hans Bekkers en Dominique Nelissen beschrijven o.a. het verloop van het proces en wat heeft bijgedragen aan het doorbreken van de impasse.
KLIK HIER OM DIRECT HET ARTIKEL TE LEZEN!
Wat was er aan de hand?
In 2011 raakte de ontwikkeling van windmolenparken op de Noordzee in het slop. De scheepvaart, havens, mijnbouw, visserij en andere partijen kwamen lijnrecht tegenover energiebedrijven te staan, die vergunningen hadden voor de bouw van windmolenparken. Tegen deze verleende vergunningen werd bij de rechter beroep en hoger beroep aangetekend. De energiebedrijven hadden al hoge plankosten gemaakt; de vele geschillen maakten de businesscases voor de geplande windmolenparken alleen maar zwakker. De partijen die betrokken waren bij het conflict – te weten: Rijkswaterstaat, de havens van Rotterdam en Amsterdam en vier internationaal opererende energiebedrijven – zochten naar manieren om een uitweg uit de impasse te vinden.
Doorbreken van impasses – de praktijk van de leefomgevingsmediator
Het boek doorbreken van impasses bevat mooie praktijkvoorbeelden van mediators met conflicten in de leefomgeving. Verschillende auteurs beschrijven de situatie, hoe het proces verliep en wat uiteindelijk bijdroeg aan de oplossing voor het conflict. Ook trainers van het CvC hebben aan dit boek meegewerkt. Waaronder Linda Reijerkerk en Hans Bekkers. We mogen het artikel hier met u delen. Lees de intro van de case hieronder.
Herkent u de situatie waarin een dijkverzwaring aan de orde is of het verleggen van een trambaan? Hoe langer de zaak voortduurt hoe meer partijen aanspraak maken op hun betrokkenheid. Iedereen heeft een mening en wil die kenbaar maken. Hoe ga je de dialoog aan, hoe schep je vertrouwen tussen partijen, doorbreek of voorkom je impasses en kom je samen tot duurzame en gedragen oplossingen? Daarover gaat dit boek.
Stichting Mediation MRO
De Stichting Mediation in Milieu en Ruimtelijke Ordening is een van de sectoren waarmee de Nederlandse Mediators vereniging NMV samenwerkt. Daarnaast is de Stichting aangesloten via de Vereniging Mediators bij de Overheid VMO bij de MfN.