Skip to main content
Blog

De uitdagingen bij Multiparty Mediation/Groepsmediation

ga terug naar het overzicht

Multiparty Mediation, ook wel groepsmediation genoemd, vergt specifieke kennis en vaardigheden van een mediator. Er zijn meer dan 2 partijen betrokken bij een conflict en dat brengt een aantal uitdagingen met zich mee. Welke uitdagingen zijn dit onder andere?

De praktische kant

Als mediator zie je je vaak gesteld voor logistieke en praktische vraagstukken: Ga ik eerst apart met iedereen spreken? Hoe krijg ik vervolgens alle partijen aan tafel? En hoe moet de tafelopstelling eruit zien? Hoe lang kan iedereen spreken binnen de korte tijd die er is? Dit zijn belangrijke vragen om vooraf goed over na te denken bij Multiparty Mediation.

Proces-design

Een multiparty zaak vraagt een andere manier van ontwerpen van het mediationproces. De samenhang tussen het aantal deelnemers, hun conflictconstellatie, tijdsprocessen en effectieve werkvormen zijn o.a. daarvoor de ingredi├źnten. Maar hoe doe je dat als mediator?

De conflictrelaties en -constellaties

Welke conflictrelaties en -constellaties zijn er tussen de partijen? Wie heeft met wie een conflict en wie zijn er nog meer bij betrokken? Een individu die ruzie heeft met 5 andere mensen uit een vereniging geeft een heel andere dynamiek dan een groep van 3 mensen die een conflict hebben met een andere groep van 3 personen.

Wie hebben onderling een band? De conflictrelaties bepalen de dynamiek tussen de partijen.

De co-mediator

Vaak wordt bij Multiparty mediation met een co-mediator gewerkt, omdat er veel partijen en/of personen bij betrokken zijn. Een goed werkend mediatorsteam kan de effectiviteit van multiparty zaken aanmerkelijk vergroten. Maar hoe zorg ik voor een goede samenwerking met een co-mediator?

Meer weten over de geheimen van Multiparty Mediation/Groepsmediation? Schrijf u dan in voor voor onze Masterclass Multiparty Mediation/Groepsmediation.

Onze trainer Linda Reijerkerk is co-auteur van het boek ‘Groepsmediation’. De training en het boek geven u instrumenten in handen voor een doordachte en praktische aanpak van een multiparty zaak of groepsmediation.

 

Naar boven
XS SM MD LG XL XXL