Skip to main content
Blog

Wie wordt de tweede bijzonder hoogleraar mediation?

ga terug naar het overzicht

Op 1 april 2017 werd mr. Dick Allewijn voor een periode van drie jaar als eerste bijzonder hoogleraar Mediation van Nederland aangesteld bij de juridische faculteit van de Vrije Universiteit te Amsterdam (VU). Een periode waar het CvC als initiatiefnemer trots op terugblikt. In het voorjaar 2020 is afscheid genomen van Dick in deze functie, maar de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) en het Centrum voor Conflicthantering (CvC) hebben samen met de VU besloten dat de leerstoel wordt gecontinueerd.

Blijvende aandacht voor mediation

Het belang van mediation binnen het onderwijs, de wetenschappelijke ontwikkeling en daarnaast de inbedding en bevordering van deze vorm van conflictoplossing binnen onze samenleving verdient blijvende aandacht. Zo maakt de leerstoel deel uit van de innovatieve afstudeerrichting Conflicthantering, Rechtspraak en Mediation en versterkt de leerstoel het onderzoek naar de recente vernieuwingen in de rechtspraak en conflicthantering.

Graag brengen we u op de hoogte van de ontwikkelingen voor de werving en selectie van een opvolgend hoogleraar aan de VU. De inschrijving is momenteel gesloten, de selectiegesprekken starten binnenkort en per 2021 zal de tweede ‘mediation professor’ geïnaugureerd worden.

Speerpunten leerstoel

In de eerste termijn van de leerstoel is er extra aandacht besteed aan de verschillende paradigma’s rond recht en mediation. In zijn oratie in 2018 legde Dick uit wat mediation en recht met elkaar te maken hebben. Wilt u de oratie van mr. Dick Allewijn teruglezen? Klik dan hier: ‘Kennis over mediation onontbeerlijk voor jurist van de toekomst’ 

Speerpunten van de bijzonder hoogleraar waren bij Dick zijn aanstelling zowel het inbedden van mediation in het universitair onderwijs, als ook het vervullen van een boegbeeldfunctie voor mediation in Nederland. Daarnaast lag de focus op het bevorderen van het wetenschappelijk onderzoek en de aandacht voor de maatschappelijke functie van mediation. Bent u benieuwd wie in Dick zijn voetsporen gaat treden en wat de nieuwe aandachtsgebieden worden? Blijf ons volgen! 

Naar boven
XS SM MD LG XL XXL