Skip to main content
Blog

Een moeilijk gesprek voeren? Gebruik onze 5 tips!

ga terug naar het overzicht

Iedereen bevindt zich wel eens in een moeilijk gesprek. Misschien heb je ruzie met je partner, bevind je je in een onderhandelingssituatie of stuit je plots op een meningsverschil met een collega. Wat de aard van het moeilijke gesprek ook is, de gesprekstechnieken van mediation en conflicthantering bieden concrete handvatten om het gesprek effectiever te laten verlopen. Hierbij delen we 5 handige tips voor het voeren van een moeilijk gesprek. 

1. Toon oprechte nieuwsgierigheid

In een moeilijk gesprek lopen de emoties vaak hoog op. Het brein van jouw gesprekspartner staat dan niet in de stand van ratio en luisteren. In zo’n situatie kun jij uitleggen, argumenteren en overtuigen tot je een ons weegt. Het komt niet aan. Daarom is het belangrijk om tijdens het gesprek de rust in jezelf op te zoeken en je oprechte nieuwsgierigheid te tonen. Probeer jezelf vragen te stellen zoals, ‘wat beweegt mijn gesprekspartner om iets anders dan ik te willen?’. Reflecteer en probeer vanuit deze nieuwsgierigheid en rust tot een constructief gesprek te komen.

2. Bereid het gesprek goed voor

Zoals het beroemde gezegde luidt: voorbereiding is het halve werk. Ga je een moeilijk gesprek voeren? Bereid dit dan goed voor! Hoe doe je dit? Wij delen vier belangrijke stappen: 

Stap 1: Denk na wat jouw onderliggende belangen en behoeftes zijn. 

Stap 2: Vraag jezelf af welke wezenlijke belangen er voor jouw gesprekspartner op het spel staan. Stap 3: Denk na over wat jullie elkaar kunnen bieden om de wederzijdse belangen tegemoet te komen.

Stap 4: Stel jouw gesprekspartner in het gesprek de open vraag wat er voor hem/haar op het spel staat. Want misschien is dit heel iets anders dan wat jij had verwacht.  

3. Luister écht

Écht luisteren is voor velen makkelijker gezegd dan gedaan. In de huidige samenleving met appjes, social media en veel afleiding, is dit alleen maar uitdagender geworden. Maar je kunt jezelf bij de les houden door nieuwsgierige en oprechte vragen te stellen. Denk hierbij aan vragen zoals, ‘Nu ik goed naar je luister, begrijp ik dat je me zegt dat… Klopt dat?’. Blijf steeds nieuwsgierig naar de boodschap die de ander je probeert over te brengen. Op het niveau van de inhoud, maar ook op het onderliggende niveau van zijn/ haar diepere krenking en verlangens.

4. Laat stiltes vallen

Niet alles hoeft direct een reactie of invulling te krijgen. Laat stiltes vallen in het gesprek. Je zult versteld staan hoe krachtig een stilte kan zijn. Stel bijvoorbeeld een open vraag, die je niet van te voren met meerkeuze antwoorden invult. Geef de ander de ruimte om echt te spreken en delen. 

5. Kies een andere bril 

Soms zit een bepaalde relatie, zakelijk of privé, vast in bepaalde patronen. Komen er alsmaar verwijten jouw kant op? Kies ervoor om dit eens door een andere bril te bekijken. Bijvoorbeeld: de ander is niet zozeer boos op jou, maar op de rol hij/zij in jullie relatie heeft. Probeer daar het gesprek over aan te gaan, in plaats van op de verwijten te focussen. Dit kan hele nieuwe kijk op de situatie geven. 

Doe je voordeel met deze tips en gebruik deze handvatten de volgende keer dat jij je in een moeilijk gesprek bevindt.


Kom je er samen niet uit? Dan kunnen de mediators van het Centrum voor Conclicthantering altijd een uitkomst bieden. 

Gratis oriëntatiegesprek mediation

Wist je dat je altijd gratis een oriëntatiegesprek bij ons aan kunt vragen? Neem direct contact met ons op via mediation@cvc.nl of 023 – 532 31 96, of bekijk meer informatie op deze pagina

Naar boven
XS SM MD LG XL XXL