Skip to main content
Blog

Zo integreert advocaat, herstructureringsdeskundige en curator Ferdinand Bosvelt mediationvaardigheden in zijn dagelijkse praktijk

ga terug naar het overzicht

In de juridische wereld draait het om het verdedigen van standpunten en het behalen van het beste resultaat voor je cliënt. Maar wat als je als advocaat leert dat er meer is dan alleen het juridische aspect van een conflict? Ferdinand Bosvelt is advocaat voor ondernemers in zwaar weer en curator in faillissementen bij Turnaround Advocaten. Hij ontdekte dat de inzet van mediationvaardigheden in zijn dagelijkse praktijk nuttig is.  

De weg naar mediation 

Na meer dan vijftien jaar in de advocatuur besloot Ferdinand zijn horizon te verbreden door de mediationopleiding te volgen. Waarom? Omdat hij zich steeds meer realiseerde dat zijn vak meer vereist dan alleen juridische kennis en standpunten. De motivatie voor deze stap kwam voort uit zijn verlangen om zijn vaardigheden verder te ontwikkelen en effectiever te zijn in zijn werk als advocaat, herstructureringsdeskundige en curator. Ferdinand: ”Hierbij heeft zeker meegespeeld dat ik zelf ruime ervaring heb in mediationtrajecten over bestuurdersaansprakelijkheid, zowel als advocaat van bestuurders, maar ook als curator in faillissementen.”  

“Je kunt als advocaat je kennis blijven bijspijkeren, maar het was voor mij ook tijd om vaardigheden door te ontwikkelen die me niet alleen als advocaat, maar ook als mens zouden verrijken,” vertelt Ferdinand. In zijn zoektocht naar nieuwe vaardigheden viel zijn keuze op de mediationopleiding. “Als advocaat leer je vaak om te vechten voor standpunten, maar mediation leert je om te luisteren naar de belangen achter die standpunten, en dat verandert alles.” 

Mediation als tool in de advocatuur 

Als advocaat in het insolventierecht komt Ferdinand regelmatig in aanraking met conflictgedrag. Wanneer er niet genoeg geld is om schuldeisers volledig te betalen of wanneer er spanningen ontstaan tussen een curator en een bestuurder, ontstaan er conflicten die soms lastig op te lossen zijn. “In de advocatuur is er per definitie conflictgedrag,” zegt Ferdinand, “en mediationvaardigheden helpen je om daar op een andere manier mee om te gaan.” 

Ferdinand ontdekte dat hij door de toepassing van mediationtechnieken effectievere oplossingen kon bieden aan zijn cliënten. Dit gaat dan bijvoorbeeld om het achterhalen van de achterliggende belangen van de verschillende partijen. “In plaats van alleen maar te reageren op standpunten, ga ik nu actief op zoek naar de belangen achter die standpunten,” legt hij uit. “Het is niet altijd de strijd die belangrijk is, maar wat iedereen uiteindelijk echt wil bereiken. Het benoemen van de belangen helpt om tot oplossingen te komen.” 

De keuze voor de opleiding bij het CvC 

Ferdinand koos voor de mediationopleiding bij CvC na een gesprek met een collega-advocate die de opleiding eerder hier had gevolgd. Hij vond de 11-daagse opleiding, verspreid over 6 blokken, een perfecte balans tussen theorie en praktijk.  

Wat hem bovendien aansprak in de opleiding bij CvC, was de gemengde groep. “We hadden maar twee advocaten in een groep van acht, en dat was geweldig!” zegt Ferdinand. De diversiteit aan achtergronden van de deelnemers zorgde voor een verrijking van de gesprekken en oefeningen. “In plaats van alleen maar met andere juristen te oefenen, kreeg ik het pure conflictgedrag van mensen met verschillende achtergronden te zien. Dit geeft mij een bredere kijk op conflicten.”

De toepassing van mediation in zijn dagelijks leven 

Tijdens de opleiding leerde Ferdinand niet alleen nieuwe technieken, zoals de ‘schillen’-techniek (een manier om achterliggende belangen te ontrafelen), maar hij ontdekte ook nieuwe manieren om conflicten aan te pakken. “Wat ik nu doe, is de belangen van mensen expliciet maken, zelfs in een groepsonderhandeling. Als iedereen het eens is over een gemeenschappelijk doel, kan dat een enorme verschuiving teweegbrengen in hoe een gesprek verloopt,” zegt hij. 

De opleiding heeft Ferdinand niet alleen geholpen in zijn werk, maar ook in zijn persoonlijke leven. “Ik denk dat ik beter heb leren luisteren, zowel zakelijk als privé.” legt hij uit. “Mediation heeft me geleerd om niet te snel te reageren, maar juist af te wachten en door te vragen om echt te begrijpen.”

Advies van Ferdinand voor toekomstige deelnemers 

Maar hoe weet je of de mediation ook echt bij je past? Ferdinand geeft het volgende advies: “Bezoek de Mediation Experience van het CvC, een live mediation, en ervaar het zelf. Zo krijg je een beter beeld van wat mediation inhoudt en of het bij je past. Praat vooral ook met oud-deelnemers om hun ervaringen te horen.” 

Voor wie twijfelt om de mediationopleiding te volgen, heeft Ferdinand een duidelijke boodschap: “Als je openstaat om te leren en je werk als advocaat of in een
andere rol effectiever wil maken, is deze opleiding een aanrader. Het kan je niet alleen helpen in je professionele leven, maar ook in je privéleven. Je leert vaardigheden die je kan toepassen, zelfs als je geen mediator wilt worden.” 

Tegelijkertijd benadrukt Ferdinand dat mediation geen simpele oplossing is voor conflicten. “Het vraagt geduld, zelfbewustzijn en de bereidheid om verder te kijken dan standpunten alleen. Maar juist daardoor leer je conflicten niet als obstakels te zien, maar als kansen om echt te begrijpen en tot oplossingen te komen.”

Een toekomst in mediation? 

Hoewel Ferdinand op dit moment geen plannen heeft om als fulltime mediator aan de slag te gaan, ziet hij de waarde van mediation in zijn dagelijks werk. “Op dit moment niet. Ik heb veel geleerd bij het CvC en neem die ervaring mee in mijn dagelijkse praktijk, maar wie weet wat de toekomst brengt,” zegt hij. “Ik denk dat het voor advocaten steeds belangrijker wordt om mediationvaardigheden te hebben.” 

Ferdinand is ervan overtuigd dat mediation een cruciale rol zal spelen in de toekomst van de advocatuur. “Mediation is de manier om te voorkomen dat conflicten escaleren en zorgt ervoor dat partijen echt met elkaar in gesprek gaan. Dit bespaart niet alleen tijd en geld, maar voorkomt ook dat mensen onnodig beschadigd raken door langdurige juridische procedures.”  

Conclusie 

Ferdinand Bosvelt is een voorbeeld van een advocaat die zijn carrière niet alleen heeft verrijkt met juridische kennis, maar die ook mediationvaardigheden heeft ontwikkeld om zijn cliënten beter te kunnen ondersteunen. Zijn ervaring met de mediationopleiding bij het CvC heeft hem geholpen om op een andere manier met conflicten om te gaan. Mediation is voor hem dan ook een onmisbare aanvulling op zijn toolkit!  

Ook jouw professionele vaardigheden verrijken met mediation?

Schrijf je nu in voor onze mediationopleidingen in Haarlem, Groningen en Vught.

Naar boven
XS SM MD LG XL XXL